Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, уторак, 13.11.2007

Отворен И Међународни конгрес о новим технологијама, квалитету и безбедности хране у Новом Саду

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 13.новембар – Председник Извршног већа АП Војводине мр Бојан Пајтић отворио јепрви Међународни конгрес "Технологија, квалитет и безбедност хране" уорганизацији Института за прехрамбене технологије у Новом Саду и "ИФИФ -Интернатионал Индустрy Федератион". Конгрес се одржава у Новом Саду од 13.до 15. новембра. Међународни конгрес окупио је научнике који раде упрехрамбеној индустрији у 24 земље, са четири континента. Они ће расправљатио темама чији је заједнички фокус приближавање производње хране у нашојземљи тенденцијама у Европској унији и у свету. Предвиђено је да ће наКонгресу бити приказане могућности и искуства стечена током учествовања умеђународним пројектима које финансира Европска унија. За потребеКонгреса биће публиковано више од 3.000 страна стручног текста на српском иенглеском језику, а стручњаци, професори и научници из ове области, поднеће200-тинак усмених саопштења и постера у оквиру четири паралелна традиционалнасимпозијума: XВИ Симпозијума жито и хлеб; XИИ Симпозијума технологија хране заживотиње; XИ Симпозијума технологије меса; И Симпозијума биотехнологија имикробиологија хране.
Током три дана,колико ће трајати Конгрес, очекује се учешће 1.000 стручњака из 350 различитихпредузећа, а четрдесетак спонзора информисаће о савременим достигнућима изсвојих производних програма. Одржавањем Конгреса обележава се ипедесетогодишњица рада Института за прехрамбене технологије. Институт је допрошле године деловао у оквиру Технолошког факултета у Новом Саду, а наконодлуке Извршног већа АПВ, функционише као самостална установа са истим називом.
ПредседникИзвршног већа АП Војводине мр Бојан Пајтић, отварајући Конгрес, подсетио је даје Војводина традиционално пољопривредно подручје и да је скоро половинаиндустрије прехрамбено прерађивачког карактера. У основним правцима технолошкогразвоја, Покрајинска влада дефинисала је као приоритете: пољопривреду ипрехрамбену индустрију, биотехнологију и екологију. Кроз покрајинске фондове,кроз финансирање нових технологија и материјала, ИВВ је предузело низ кораказа развој привреде, отварајући нове погоне и постројења у реченим областима.Амбиција Покрајинске владе је да, у наредне четири године, буде отворено 75нових погона са новим технологијама и у области прехрамбене индустрије, уззапослење за 30.000 људи.
Извршно веће АПВ основало је Институт за прехрамбенетехнологије, а један од првих пројеката финансираних од стране Фонда закапитална улагања, било је финансирање овог Института: уложено је 120 милионадинара за најсавременију опрему. Мр Пајтић је нагласио да без развоја науке,нема развоја ни привреде, ни пољопривреде. Он је рекао да је Конгрес значајанзато што ће дефинисати начине за производњу квалитетније, здраве хране. Премамишљењу мр Пајтића, значај Конгреса показује и број стучних радова, присуствомноштва научника из земље и света, због чега Конгрес има ранг једног однајзначајнијих догађаја у протеклих неколико година у Војводини. 

fixed-img