Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, четвртак, 24.11.2022

Отворен реконструисан и опремљен објекат „Агрокампуса“ – за огледе у живинарству у Темерину

Читај ми

Читај ми
AA

Председник Покрајинске владе Игор Мировић посетио је данас Национални истраживачко-образовни центар иновационих технологија – „Агрокампус“ у Темерину, поводом завршетка реконструкције и опремања објекта за огледе у живинарству Пољопривредног факултета, за шта је из покрајинског буџета издвојено 24 милиона динара.

„Покрајинска влада наставља улагање у знање и Универзитет у Новом Саду. Данас је отворен реконструисани део „Агрокампуса“ Пољопривредног факултета намењен живинарству, и то је само прва фаза инвестирања, јер је план Покрајинске владе да обезбеди најсавременију опрему у пољопривредној производњи како би се „Агрокампус“ развијао и у сточарству, али и у свим другим сегментима пољопривреде. Циљ је да ово постане развојно-истраживачки и образовни центар којим можемо да се поносимо широм Европе“, изјавио је председник Мировић.

Према председниковим речима, последњих година се показало да је важно да као држава обезбедимо независност и самосталност када је реч о пољопривредној производњи, као и о примени савремених технологија у овој области, тако да је значај „Агрокампуса“ још већи.

„На овом месту се студентима и пољопривредним произвођачима преносе знања из најсавременијих технологија у аграру и ′Агрокампус′ има огроман потенцијал. Стога је важно да наредних година улажемо још већа средства како бисмо могли да покажемо стручној јавности какав квалитет имамо у образовном процесу и пољопривредној производњи“, навео је председник Мировић.

Када је реч о наставку улагања Покрајинске владе у Универзитет у Новом Саду, председник је најавио да ће наредне године бити пројектован Научно-технолошки парк 2, који ће такође бити у кампусу Универзитета, са површином од преко 20.000 квадрата, за шта је Покрајинска влада издвојила средства, а процедура ће бити започета у јануару.

„У протеклих шест година, улажући и у Институт ′Биосенс′, који ће бити пуштен у функцију за три до четири месеца, нови објекат Медицинског факултета, Научно-технолошки парк и друге развојне сегменте Универзитета, успели смо да ојачамо просторно, капацитетима, технички и на све друге начине наше професоре, доценте, асистенте, истраживаче и студенте, јер је свима јасно да је Универзитет у Новом Саду главна покретачка снага Војводине. Показало се да су та улагања веома значајна и да имају ефекта“, истакао је председник Мировић.

Председник је додао да, имајући све то у виду, не чуди податак да је у Војводини у протеклих шест година преполовљен број незапослених јер је најзначајнији део у томе пружило знање које је наш универзитет развијао годинама.

„Велики дан за Пољопривредни факултет – уз подршку Покрајинске владе, која је наш вишегодишњи партнер, реконструисали смо и опремили овај објекат, који је од изузетног значаја за будућност рада Факултета”, изјавио је декан Недељко Тица.

Како је нагласио, пре ове инвестиције, Покрајинска влада и Пољопривредни факултет инвестирали су милион евра за набавку савремених погонских и прикључних машина.

Догађају је присуствовао и председник Општине Темерин Младен Зец.

fixed-img