Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, четвртак, 20.10.2022

Oтворена јубиларна 10. Регионална гастрономска конференција ,,Food Talk“ под слоганом „Оно си шта једеш“

Читај ми

Читај ми
AA

На Салашу 137 у Ченеју, свечано је отворена јубиларна десета Регионална конференција посвећена храни и пићу „Food Talk“ под слоганом „Оно си шта једеш“.

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић учествовао је на свечаном отварању и са присутнима поделио предстојеће планове и концепте будућих конкурса и мера подршке које спроводи Секретаријат са циљем унапређења свих сегмената туризма, превасходно у АП Војводини.

,,Одржавање свих манифестација на територији АП Војводине веома је значајно, јер се тако развија туризам, а данашњи догађај је један од најбољих начина да разменимо искуства са регионом. Војводину доживљавамо као свет у малом и имамо чим да се поносимо – храном, пићем, душом људи који овде живе. Они који су посетили Војводину, желе да се врате и искуства су нам веома драгоцена, јер ћемо њима још више обогатити нашу туристичку понуду и приказати је светском тржишту”, рекао је Иванишевић.

Покрајински секретар је навео да су статистички показатељи у првих девет месеци ове године у области туризма веома повољни, и да чак превазилазе референтну 2019. годину.

,,Простор за унапређење гастрономске понуде у Војводини је веома велик. У нашој покрајини се налази, рецимо, око 150 винарија, па отуд и могућност да се производе врхунска вина. Имамо велику палету традиционалних јела и производа, али их је потребно промовисати. Стога ћемо до краја године расписати конкурс за увођење бесплатног интернета на одређеним туристичким дестинацијама у јединицама локалне самоуправе којим ћемо помоћи што бољу промоцију тих дестинација и доступност потенцијалном туристи”,  додао је секретар Иванишевић, истакавши да је велика предност наше земље безбедност коју туристи осећају боравећи у Србији и АП Војводини, као и веома пријатан утисак о великим порцијама хране у угоститељским објектима.

Ова конференција се одржава од 2013. године у Новом Саду, а њени организатори и учесници предано раде на обради и представљању што већег броја тема посвећених гастрономији.

Данас се у павиљону Салаша 137 окупило неколико стотина учесника, предавача и излагача, у организацији Удружења „The Best Fest“ у сарадњи са агенцијом за организовање догађаја „Color Media Communications“.

Роберт Чобан је, у име организатора, истакао да конференција и ове године обрађује опсежан број важних тематских целина везаних за туризам, угоститељство и гастрономију и најавио наредну гастрономску манифестацију ,,Taste of Planet”, где ће се од понедељка наредне седмице представљати кухиње земаља из региона и света.

Чобан је рекао да у региону расте број угоститељских објеката, хотела и ресторана, али да је недостатак радне снаге очигледан и да демографска структура не подмирује потребе постојеће туристичке инфраструктуре, као и да се радна снага увози.

Ове године своје знање и искуство представљају позната имена и еминентни стручњаци из света гастрономије, као и регионални стручњаци који диктирају трендове у производњи хране и вина.

Члан Градског већа за привреду Милорад Радојевић нагласио је да Град Нови Сад интензивно ради на новим концептима туристичке понуде и континуирано настоји да је обогати.

,,Тридесет одсто туриста од укупног броја који долазе у Нови Сад, а који су обухваћени анкетом, кажу да долазе управо због гастрономије. Као Град се трудимо да подржавамо мале произвођаче хране и пића, пре свега органску производњу, и већ имамо три производа са заштићеним географским пореклом, а од прошле године смо почели да подржавамо и прераду на малим газдинствима, како би се њихови производи нашли на тржишту, посебно у ресторанима на територији Новог Сада”, истакао је Радојевић.

Почасни гост конференције је амбасадор Мексика Карлос Феликс Корона, а присутнима ће бити представљен гастрономски асортиман те земље.

 

fixed-img