Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, субота, 14.05.2022

Отворена изложба „Један век од васпостављања Српске патријаршије 1920–2020“

Читај ми

Читај ми
AA

У Патријаршијском двору у Сремским Карловцима вечерас је отворена изложба „Један век од васпостављања Српске патријаршије 1920–2020“ у оквиру обележавања стогодишњице тог важног историјског догађаја.

Честитајући овај јубилеј, патријарх српски Порфирије рекао је да Сремски Карловци својом материјалном и духовном културом сведоче да је наша црква прожета са нашим народом, те да је наш народ у исто време наша црква, истичући да је ова изложба прилика да шетајући кроз прошлост боље упознамо и себе.

Црква је увек била стожер нашег постојања, чувар нашег духовног и националног бића и темељ нашег идентитета. Зато је и ова свечаност повод да у знак захвалности и поштовања смерно погнемо главе пред свима онима који су, кроз векове, пламен те зубље предано чували, као завештање предака, као смисао живота и као светлост која ће зарити и озарити не само њихово него и сва потоња поколења нашег народа“, изјавио је председник Покрајинске владе Игор Мировић.

Разлог више за поштовање те истрајности и оданости, према његовим речима, јесу духовна пустош, одрицање од самих себе и странпутице и беспућа којима смо, као народ, ходали деценијама после Другог светског рата, да би нас, мада и сама у том периоду тешко рањена, наша црква поново примила у своја недра и вратила на за нас једини могући и једини исправан пут – пут православља и светосавља.

„Кроз сва та столећа кандило српске православне вере се овде, у Сремским Карловцима, никада није гасило. Заветовани смо да ово место свеоубхватно обновимо“, изјавио је председник Мировић.

Како је навео, важну симболику има и то што ова свечаност почиње у предвечерје 15. маја – дана на који је баш овде, у Сремским Карловцима, 1848. године створена Српска Војводина и обновљено звање и достојанство српског патријарха.

„Била је то једна од преломних тачака у вековној борби овостраног Српства за ослобођење и уједињење, борби која ће бити крунисана присаједињењем Војводине Краљевини Србији у новембру 1918. године, дакле баш у време када је започет и процес уједињења Српске православне цркве“, истакао је председник Мировић.

„Господ нам је подарио да будемо учесници обележавања овог важног историјског момента нашег народа, те да управо то уједињење буде и порука и поука нашем народу и човечанству. Као што су наши преци у овој кући и Карловачкој митрополији доносили одлуке за добробит нашег народа и наше цркве, и ми данас пишемо нашу историју“, изјавио је епископ сремски Василије.

„Привилеговани смо као генерација која обележава овај важан историјски датум за нашу цркву, за наш народ и нашу државу, и колико год се трудили да нас раздвоје и поделе, то су нераскидива ткива – народ, црква и држава – вазда били и заувек остали“, рекао  је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

 

fixed-img