Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, понедељак, 29.04.2024

Отворена изложба „Борба за српску државност и слободу српског народа“ у Музеју Војводине

Читај ми

Читај ми
AA

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић вечерас је у Музеју Војводине  у Новом Саду присуствовала отварању изложбе „Борба за српску државност и слободу српског народа“, која је организована поводом 220 година од Првог српског устанка, након поставки у Београду и Нишу.

Изложбу је  отворио  министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања  Никола Селаковић, заједно са ауторима поставке  вајарем Зораном Ивановићем и сликарем Небојшом Ђурановићем.

Министар Селаковић је истакао да је идеја за изложбу слика и скулптура јунака и историјских чињеница из времена Првог српског устанка потекла како од аутора, тако и од ресорног министарства и Министарства одбране, те да је замишљена као путујућа изложба кроз градове Србије и шире.

Истичући значај тог времена и назива изложбе „Борба за српску државност и слободу српског народа“, Селаковић је рекао да нема сликовитије три речи које боље описују историју српског народа, јер без борбе нема слободе, а ни државе.

„Овим поводом бисмо могли да додамо још и реч ‘памћење’, која нас обавезује на неговање културе сећања, како бисмо наставили да кроз време пред нама не заборавимо на јунаке који су нам ту слободу донели и у чију част је настала и ова поставка“, нагласио је Селаковић.

Аутори Зоран Ивановић и Небојша Ђурановић навели су да су њихове идеје надолазиле из дубоке захвалности људима који су нам донели слободу, и захваљујући којима смо сачували национални идентитет, културу и све оне особености које чине једну државу.

Свечаном отварању изложбе присуствовали су и градоначелник Новог Сада Милан Ђурић, директорка Музеја Војводине Тијана Станковић Пештерац и бројни чланови удружења бораца.

 

 

fixed-img