Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, среда, 24.05.2023

Павиљон Покрајинског секретаријата за привреду и туризам место сусрета винара и виноградара из Војводине 

Читај ми

Читај ми
AA

У оквиру петог дана јубиларног 90. Међународног пољопривредног сајма у Новом Саду, на павиљону Покрајинског секретаријата за привреду и туризам у Хали „Мастер“, представило се преко десет винарија из Војводине, у присуству бројних коизлагача.

Поред винарија, данас је организовано и представљање Националног парка „Фрушка гора“, највећег националног парка у нашој земљи.

Гост на павиљону у току данашње презентације винске понуде био је амбасадор Уједињених Арапских Емирата у Републици Србији Мубарак Саид Ахмед Буршид ел Дахери.

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић истакао је да је важно развијати туризам на Фрушкој гори заједно са Националним парком, као и са ресорним министарством.

„Данас је издвојено нових 45 милиона динара за реконструкцију пута ка споменику Бранка Радичевића, а пре две недеље смо издвојили преко осам милиона за набавку новог мобилијара на Фрушкој гори. Хоћемо да покажемо да је – кад смо заједно – све могуће. Фрушка гора је добро позната лепотица, а ми заједно са Богословијом у Сремским Карловцима развијамо верски туризам. Ускоро ће бити готова апликација за мобилне телефоне за све који желе да посете фрушкогорске манастире. Идеја свих ових дана на Новосадском сајму јесте представљање онога што је најбоље из Војводине, а то су превасходно људи који је чине оним што јесте“, истакао је Иванишевић  и најавио и први салон вина на Палићу „WineSu“, који ће бити одржан у суботу, 27. маја, на Великој тераси Палић.

Директор Националног парка „Фрушка гора“ Живко Цветковић изразио је захвалност на могућности да Национални парк представи своје пројекте и активности, како актуелне, тако и оне предвиђене за наредни период, уз напомену да је сарадња са Покрајинским секретаријатом за привреду и туризам интензивирана, што је изнедрило и заједничке пројекте, као и рад на зацртаним правцима развоја туризма на Фрушкој гори.

Поред заштите, очувања и унапређивања биогеографских обележја подручја, екосистема и разноврсности изворне флоре, фауне и фунгије, Национални парк „Фрушка гора“ се бави и научноистраживачком делатношћу, као и културно-образовним активностима, те пројектовањем и уређивањем подручја, уз ревитализацију угрожених делова Националног парка.

На данашњем тематском дану посвећеном винској индустрији, посебно су се представили вински витезови реда „Arena Zabatkiensis“ из Суботице, који су овом приликом уручили плакету, захвалницу и „Медаљу пријатељства“ секретару Иванишевићу и Секретаријату, за врлину и изузетан допринос унапређењу винског туризма.

Признање је уручено поводом јубиларне две деценије постојања тог винског реда.

Иванишевић је најавио да ће сутрашњи дан на павиљону Секретаријата бити у знаку ромског предузетништва.

fixed-img