Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, среда, 10.05.2023

Покрајинска признања „Милутин Миланковић“ и „Павле Јовановић“ проф. др Слободану Б. Марковићу и Галерији слика „Сава Шумановић“ Шид

Читај ми

Читај ми
AA

Добитник Покрајинског признања у области науке „Милутин Миланковић“ за 2022. годину јесте редовни професор Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду и члан Српске академије наука и уметности проф. др Слободан Б. Марковић, а Покрајинског признања у области уметности „Павле Јовановић“ Галерија слика „Сава Шумановић“ Шид, једногласно је одлучила Комисија за доделу Покрајинске награде и покрајинских признања.

Професора. др Слободана Б. Марковића, за изузетан допринос науци, за добитника Признања „Милутин Миланковић“ предложио је Др Тин Лукић, ванредни професор Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду. У образложењу одлуке Комисије се, уз остало, наводи да је проф. др Слободан Б. Марковић, редовни професор Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду, истраживач у области геонаука познат на глобалном нивоу, уврштен је на престижну листу  најуспешнијих истраживача у свету Универзитета Станфорд за резултате постигнуте у 2020. и 2021. години. За 2020. и 2021. годину је награђен за научну изврсност као најцитиранији научник у АП Војводини, у области природне науке, подобласт за физику, хемију и физичку географију.

Галерија слика „Сава Шумановић” у Шиду је специјализована музејска установа, која је основана 21. септембра 1952. године, поклоном Персиде Шумановић, мајке сликара Саве Шумановића. Она је поклонила Општини Шид дела свог трагично страдалог сина, која су од велике материјалне и уметничке вредности, такође и породичну кућу у којој се сада налази Галерија слика „Сава Шумановић”. Настављајући српску традицију задужбинара,  легатора и дародаваца,  Персида је своме родном Шиду омогућила да љубитељи сликарства и уметности могу да се упознају са стваралаштвом једног од наших најзначајнијих уметника.

Добитницима ће покрајинска признања „Милутин Миланковић“ и „Павле Јовановић“ бити уручена 15. маја, на свечаној академији поводом обележавања 175. годишњице Мајске скупштине у Сремским Карловцима, на којој је проглашено стварање Српске Војводине.

 

fixed-img