Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, среда, 23.03.2022

Покрајинска влада обезбедила 151 милион динара за превоз средњошколаца

Читај ми

Читај ми
AA

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Жолт Сакалаш уручио је данас уговоре у вредности од 151 милион динара представницима свих 45 локалних самоуправа у АП Војводини, а средства су намењена за регресирање превоза 19.649 ученика средњих школа који свакодневно путују у међуградском саобраћају од места становања до школе и назад.

„Податак да у Војводини има близу двадесет хиљада ученика који средње образовање стичу свакодневним путовањем у друго место односно општину, да имамо децу – путнике који морају да превале веће раздаљине како би дошли на часове и вратили се потом кући, природно побуђује наше нарочито интересовање и жељу да помогнемо колико је то у нашој моћи”, рекао је Сакалаш.

Конкурс за регресирање превоза средњошколаца расписује се почев од 2002. године, од када су издвојена знатна средства за те намене, чиме се шаље порука подршке и родитељима и деци.

„Општине су – у складу са својим финансијским могућностима – опредељивале одређени износ у својим буџетима, а надлежни секретаријат доделио је средства до пуног износа који им је потребан. Овај конкурс нам је веома битан и доследно ћемо наставити да подржавамо све јединице локалне самоуправе у регресирању превоза за несметано школовање наших ученика и ученица – путника у Војводини”,  поручио је секретар Сакалаш.

 

Конкурс је био расписан од 19. јануара до 18. фебруара ове године. Критеријуми, прописани Правилником о условима регресирања превоза ученика средњих школа у АП Војводини, били су следећи: број ученика који свакодневно путују од места становања до школе, релације путовања, степен развијености општине и могућност финансирања из општинског односно градског буџета.

 

fixed-img