Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, недеља, 23.07.2023

Покрајинска влада обезбедила помоћ за Нови Сад, Бачку Паланку, Сремску Митровицу, Руму, Шид и друге општине у Војводини које су претрпеле штету у невремену

Читај ми

Читај ми
AA

На данашњој ванредној седници Покрајинске владе и Покрајинског штаба за ванредне ситуације, донета је одлука да се финансијски помогне локалним самоуправама у Војводини, које су, у два налета невремена, претрпеле штету.

„Приоритет је обнова школа и предшколских установа, јер је почетак школске године близу. На територији Војводине је страдало 80 школа, од којих је десет тешко оштећено и ту су потребни озбиљнији грађевински захвати, који ће трајати и по неколико седмица“, рекао је након седнице председник Покрајинске владе Игор Мировић.

Мировић је нагласио да је Покрајинска влада обезбедила 250 милиона динара помоћи Граду Новом Саду, где је оштећено пет школа, као и бројни други објекти. Бачка Паланка ће добити 100 милиона динара помоћи, а по 50 милиона динара опредељено је за Сремску Митровицу и Руму. Помоћ ће добити и Стара Пазова, Инђија, Зрењанин и друге општине.

Председник Мировић је додао да ће Дирекција за робне резерве АП Војводине, такође, на располагању имати 50 милиона динара за набавку грађевинског материјала, пре свега црепа и грађе, те да ће, на основу процена локалних комисија, та помоћ бити упућена грађанима да на својим објектима санирају штету.

Мировић је захвалио Управи за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова, која је ангажовала 180 људи, који су одмах били на терену, као и радницима Електропривреде Србије, који даноноћно раде на решавању проблема са струјом.

„У неким местима имамо веома тешку ситуацију, јер су покидани далеководи, негде и у дужини од неколико километара, и биће потребни дани да струја дође“, рекао је председник Мировић.

Како је Мировић навео, струје нема у делу новосадске општине,  затим у Ковиљу где је најтежа ситуација, у Бачкој Паланци где су најугроженији Гајдобра, Челарево и друга места, а струју немају ни поједини делови села у беочинској општини.

„Ради се даноноћно. Десет агрегата је распоређено по селима, према процени електродистрибуције. Новосадска електродистрибуција је добила помоћ од других дистрибуција из целе земеље. Велику захвалност дугујемо и приватним предузећима, која су у року до неколико сати уступила сву механизацију, и на терену су заједно  са јавно-комуналним предузећима“, истакао је Мировић.

Мировић је додао да је помоћ послао и Град Београд – 10 возила и екипа, Град Суботица –  три возила, а помоћ и солидарност су показале и мање општине.

„Иза нас је тежак период, изгубљена су три живота у невремену, а посебно је потресан губитак дванаестогодишњег детета у Новом Саду“, рекао је Мировић.

„Очекујем и помоћ од Владе Србије, о чему ћу сутра поподне разговарати са председником Србије“, рекао је Мировић.

Мировић је нагласио да је важно да сви озбиљно схвате упозорења Републичког хидрометеоролошког завода.

„Молим све да прате упозорења за невереме најављено за уторак или среду, јер је важно да сви будемо свесни ситуације у којој се налазимо“, нагласио је Мировић.

На седници је истакнуто и да је велика штета учињена на пољопривредним усевима, те да се очекује помоћ Министарства пољопривреде, а велика штета нанета је и Националном парку „Фрушка гора“.

Седници су присуствовали и градоначелник Новог Сада Милан Ђурић и председник Општине Бачка Паланка Бранислав Шушница.

Градоначелник  Ђурић је рекао да су у Новом Саду екипе све време на терену, а  јуче је добио помоћ и од других локалних самоуправа –  Београда, Бечеја, Беочина, Суботице, Титела, Темерина, Врбаса.

„У Новом Саду је уништено готово 1.000 стабала. Апелујем на грађане да избегавају паркове, док се не очисте све гране које су поломљене“, рекао је Ђурић и додао да су поломљена стабла уништила немали број аутомобила  и приватних објеката.

Бранисалв Шушница је истакао да је у Бачкој Паланци у првом олујном таласу оштећено 39 објеката јавне намене, а након  невремена у петак, штета је драстично увећана. Тренутно, како је Шушница навео, има скоро 1.000 пријава штете на приватним објектима. Приоритет у обнови су школе и вртићи.

fixed-img