Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, четвртак, 29.09.2022

Потписан споразум о сарадњи између Покрајинског секретаријата за привреду и туризам и Коморе италијанско-српских привредника

Читај ми

Читај ми
AA

Споразум о сарадњи између Покрајинског секретаријата за привреду и туризам и Коморе италијанско-српских привредника Пословно удружење Београд потписан је данас у Покрајинској влади.

Споразум су потписали ресорни секретар др Ненад Иванишевић и  председник Управног одбора Коморе Анино Де Венеција.

Меморандумом се успостављају  оквирни механизми ближе сарадње између Секретаријата и Коморе са циљем ефикаснијег деловања на плану побољшања услова за унапређење привредне климе у АП Војводини.

Међусобно информисање, размена знања и релевантних информација о тржишним кретањима и показатељима економске сарадње Војводине и Италије су део су заједничких активности на реализацији овог споразума, узимајући у обзир велик потенцијал који лежи у сарадњи између италијанских и војвођанских компанија.

Секретар Иванишевић је истакао да постоји традиционално добра сарадња двеју земаља, те да је данашње потписивање овог меморандума још један корак ка продубљивању добрих односа и међу регијама.

,,Та сарадња подразумева безмало 70 италијанских фирми  у Војводини које егзистирају у нашој држави, али хоћемо да идемо даље. Хоћемо да организујемо презентацију потенцијала италијанских фирми у Војводини, на манифестацијама, као и да се ми представимо са оним што је најбоље из Војводине на будућим сајмовима у Италији, те да повежемо наше привредне субјекте. То и јесте оно што најважније и што хоћемо да постигнемо овим споразумом. Већина италијанских фирми су средње и велике, стога бисмо да повежемо предузећа са италијанским како бисмо видели у којим аспектима могу заједно да остваре сарадњу. Циљ нам је и да се што већи број људи запосли“, рекао је Иванишевић и додао да су важне и инвестиције италијанских фирми у области туризма.Он је указао да  један од начина да се то и оствари јесте и да се што боље представе туристички потенцијали АП Војводине италијанском тржишту, где је ова привредна грана веома развијена.

Покрајински секретар је иницирао и промоцију заједничке сарадње и на предстојећим сајамским манифестацијама у оквиру којих Секретаријат има свој изложбени простор, почев од Међународног сајма туризма, потом сајма привреде и на предстојећем Сајму пољопривреде, у првој половини наредне године.

Секретаријат и Комора ће у наредном периоду интензивно радити и на организовању заједничких догађаја у циљу унапређења сарадње и информисања јавности, те организовању стручних скупова и едукација.

Председник Управног одбора  Коморе Анино Де Венеција је истакао да је Италија међу прва три страна партнера по вредности инвестиција у Србији, те да италијанске компаније настављају да показују велико интересовање за директно присуство на тржишту Србије, које је током деценија достигло број од преко хиљаду компанија са учешћем италијанског капитала, обезбеђујући значајан допринос друштвеном и економском развоју Србије.

,,Сматрам да је неопходно наставити да радимо на даљем развоју билатералних односа, с обзиром на то да је потенцијал Србије заиста значајан и да имамо још простора за заједничке пројекте. Комора италијанско-српских привредника са око 145 компанија чланица које запошљавају преко 22 хиљаде радника, једна је од највећих страних привредних комора у земљи и стална смо референтна тачка за српске и италијанске предузетнике, заинтересоване за покретање заједничких активности на српском и иностраном тржишту“, рекао је Де Венеција.

 

 

fixed-img