Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, четвртак, 08.12.2022

Предложен буџет АП Војводине за 2023. годину од 108,5 милијарди динара

Читај ми

Читај ми
AA

Предлогом покрајинске скупштинске одлуке за 2023. годину, који је усвојила Покрајинска влада, обим покрајинског буџета утврђује се у висини од 108,5 милијарди динара. Предложени буџет већи је за 20,1 милијарду, односно за 22,7 одсто у односу на овогодишњи.

Фискални дефицит пројектован је у износу од 9,3 милијарде динара или 9,5 одсто укупних прихода.

Капитални део буџета је 34,5 милијарди динара, готово 32 одсто од укупног буџета.

Најзначајнија улагања за 2023. годину јесу изградња новог објекта ОШ „Милош Црњански“ и фискултурне сале у Гимназији „Лаза Костић“ у Новом Саду, наставак изградње спортске сале у Новом Кнежевцу и реконструкције стадиона у Зрењанину. Покрајинска влада ће финансирати реконструкцију Каменице 1, реконструкцију Kлинике за урологију, Kлинике за офталмологију, Клинике за максилофацијалну хирургију, Клинике за оториноларингологију и Клинике за пластичну хирургију у оквиру Универзитетског клиничког центра Војводине, затим Јединице интензивне неге и кардиохирургије на Институту за кардиоваскуларне болести Војводине у Сремској Kаменици и Специјалне болнице за психијатријске болести „Свети Врачи“ у Новом Kнежевцу. Новац  је обезбеђен и за припрему техничке документације за доградњу Научно-технолошког парка и објекта студентског ресторана. Обезбеђена су средства за почетак радова на уређењу и ревитализацији Алмашког краја, које заједнички финансирају Покрајинска влада и Град Нови Сад. Наставиће се улагање у реконструкцију Студија М и изградњу „Музеја 20 21“ у Новом Саду, а издвојен је и новац за завршетак Домa културе у Врбасу. Биће финансирана изградња фабрике воде у Темерину и реконструкција постојећих постројења у Беочину и Оџацима, као и изградња постројења за пречишћавање отпадних вода у Врднику. За обнову локалне путне мреже у АП Војводини планирано је улагање од две милијарде динара.

Буџет за пољопривреду у АП Војводини износиће 10,27 милијарди динара и повећан је за 1,9 милијарди, односно за 22,8 одсто у односу на овогодишњи.

За програм заштите, уређења, коришћења и управљања пољопривредним земљиштем предвиђено је  укупно 1,55 милијарди динара. У оквиру овог програма за конкурс за уређење атарских путева планирано је 400 милиона динара, што је повећање за 100 милиона или 33,33 одсто.

За програм руралног развоја биће издвојено укупно 994,66 милиона динара. Највеће повећање, у износу од 150 милиона динара, планирано је за сточарство, односно за набавку приплодних грла стоке.

Буџет за интегрално управљање водама повећан је за 43,93 одсто и износиће 6,78 милијарди динара. За изградњу постројења за пијаћу воду у сеоским срединама планирано је 481,69 милиона динара.

За ЈВП „Воде Војводине“ биће опредељено 6,12 милијарди динара, односно 2,02 милијарде више него ове године. Од тог износа 1,1 милијарда динара намењена је за борбу против суше, односно за изградњу и пренамену канала за одводњавање у двонаменске канале, као и за успостављање шумских заштитних појасева на каналској мрежи и водном земљишту.

За опремање здравствених установа чији је оснивач Покрајина планирано је 2,08 милијарди динара, а за наставак изградње Kаменице 3 са ПЕТ центром 1,3 милијарде динара.

За унапређење социјалне заштите предвиђено је 260 милиона динара – 100 милиона више него ове године. Од тога је 200 милиона динара намењено за инвестициона улагања у установама социјалне заштите, а 60 милиона за побољшање услуга социјалне заштите.  Обезбеђено је и даље финансирање радова на новом објекту Дома за душевно оболела лица у Чуругу и за реконструкцију постојећих павиљона.

Матерински додатак за незапослене мајке које роде треће или четврто дете износиће 22.500 динара, уместо досадашњих 15.000 динара, а за ову пронаталитетну меру која се примењује у АП Војводини планирано је повећање у буџету од 120 милиона динара.

Наставиће се подршка локалним самоуправама за инфраструктурно опремање индустријских зона – са укупно 400 милиона динара.

Повећани су и подстицаји домаћим микро, малим и средњим предузећима за набавку нове опреме, за шта је планирано 322,5 милиона динара, 80 милиона више него у 2022. години.

Са укупно 255 милиона динара биће настављена модернизација образовних установа у  Покрајини, а  средства су намењена за санацију зграда, набавку опреме и израду техничке документације.

За инвестиције у одржавање и опремање спортских објеката, фискултурних сала и тренажних центара планирано је 105 милиона динара више него 2022. године. За 48 милиона увећан је износ за финансирање годишњих програма покрајинских спортских савеза, стипендирање талентованих спортиста, усавршавање спортских стручњака и афирмацију спорта у АП Војводини.

За обнову, доградњу и опремање културних центара и домова културе широм Покрајине биће издвојено 500 милиона динара.

Веће улагање планирано је и за пројекте у областима заштите културног наслеђа и савременог стваралаштва, као и за подршку јавном информисању. Директне субвенције мањинским медијима увећане су за 100 милиона динара и износиће 490 милиона.

За развој туристичког потенцијала АП Војводине намењено је 386 милиона динара.

У буџетској 2023, за интегрисано управљање отпадом, отпадним водама, хемикалијама и биоцидним производима биће издвојено 178 милиона динара. Наставиће се континуирана подршка локалним самоуправама у изради и имплементацији планске и пројектно-техничке документације. Обезбеђена су и средства за управљање заштићеним подручјима у Покрајини, мониторинг система животне средине, сузбијање штетних организама у животној средини и друге програме.

За енергетску  санацију 80 објеката јавне намене у АП Војводини – пројекат који се  реализује са Европском банком за обнову и развој – у 2023. години биће опредељено 450 милиона динара из кредита и 125 милиона динара из донаторских средстава.

За суфинансирање пројеката подржаних из претприступних фондова Европске уније и у 2023. години планирано је 200 милиона динара.

fixed-img