Председница Покрајинске владе Маја Гојковић уручила је данас сертификате полазницима обуке „Припремање и презентовање војвођанских гастрономских специјалитета“ на Универзитету „Едуконс“ у Новом Саду.
Председница је том приликом истакла да Покрајинска влада, преко Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, овај вид образовања подржава дужи низ година.
„Ова обука је настала тако што сагледавамо шта то данас све значи туризам, брендирање једног региона као што је Војводина и како да на што бољи начин привучемо већи број туриста“, рекла је Гојковићева и додала да туристи воле да пробају све оно што има локални призвук, у шта свакако спада и аутентична регионална храна.
Председница је истакла да је постојала потреба за стварањем нових радних занимања и обучавањем људи у области припремања хране карактеристичне за Војводину, с обзиром на то да у области угоститељства, нарочито у кулинарству, постоји мањак радне снаге.
„Неколико стотина људи пре вас је већ прошло ову обуку и они су добили сертификате, а њихова искуства су показала да брже добијају посао. Надам се да је то пут који се налази и пред вама“, поручила је председница Гојковић.
Сертификате је добило 30 полазника из Војводине, који су током неколико недеља обуке стицали знања и вештине из области куварства и посластичарства, и тако се упознали са аутентичним укусима и традицијом војвођанске кухиње, што доприноси очувању културног идентитета нашег региона.
Полазнике је поздравио и и председник Савета Универзитета „Едуконс“ проф. др Александар Андрејевић, који је захвалио Покрајинској влади на дугогодишњој сарадњи и изразио уверење да ће се заједнички рад наставити и у многим другим областима. Он је том приликом истакао да та високошколска установа већ 25 година образује младе људе, развија актуелне студијске програме и испуњава све задатке које поставља друштво.
Додели сертификата је присуствовао и покрајински секретар за привреду и туризам Ненад Иванишевић.