Picture of the authorPicture of the author
/ Шид, среда, 27.06.2007

Председник Извршног већа Војводине пустио у рад прву фабрику биодизела у Србији

Читај ми

Читај ми
AA

Шид/Нови Сад, 27. јун  – Председник Извршног већа Војводине мр Бојан Пајтић данас је у Шидусвечано  пустио у рад  новоизграђену фабрику за производњубиодизела – прву у Србији и у југоисточној Европи, у власништву холдинга"Вицториа гроуп"  – једне одводећих компанија у области агара.У фабрику"Вицториаоил" у Шиду, "Вицториа гроуп" је инвестирала 20милиона евра и планира се годишња производња око 100 хиљада тона биодизеланамењеног, пре свега, српском тржишту – градским јавним предузећима,земљорадничким задругама и удружењима, транспортрним фирмама, са тенденцијомда се биодизел нађе и у малопродаји на бензинским пумпама. Постројењарафинерије су изграђена по немачкој Лурги технологији, у њима ће сепроизводити биодизел који задовољава највиши европски стандард, што омогућавањегов пласман и на тржиште Европске уније.Иначе,  предности биодизела који се производи одсунцокрета, уљане репице и соје јесте чињеница да представља обновљив изворенергије, за разлику од фосилних горива. Неупоредиво мање загађује атмосферу итако смањује ефекте "стаклене баште". Боље сагорева у моторима иразграђује се природним путем и цена му је мања од евро-дизела. 
За употребу биодизела залажусе све земље – потписнице Кјото протокола, а ЕУ је прописала својим чланицамада на тржишту до 2010. године треба да обезбеде скоро шест одсто биодизела иосталих обновљивих извора енергије. Србији тек предстоји доношење стратешкихдокумената у овој области, мада је употреба обновљивих горива већ две годиненаша обавеза која произилази из Споразума о енергетској заједници, потписаног уАтини 2005. године.
– "Вицториаоил" нанајконкретнији начин доказује да Војводина и Србија јесу Европа. Са капацитетомод 100 хиљада тона годишње, она представља и потенцијално великог извозника,али и вишеструко важан економски фактор развоја наше земље – рекао јевојвођански премијер мр Бојан Пајтић и додао: – Производња биодизела јеподстрек развоју нашег енергетског сектора. Уз то, ова инвестиција"Вицториа Гроуп" представља и улагање у регионални развој и упољопривреду. Уз 200 запослених у фабрици, производња биодизела ће подстаћи изапошљавање хиљада људи – од пољопривредних проиузвођача, грађевинскихпредузећа и трговине.  Како је биодизелнешкодљиво гориво, његова употреба ће допринети и очувању здравља и животнесредине. На тај начин и Србија даје свој допринос очувању планете Земље. Поредтога, "Вицториаоил" је конкретан доказ испуњавања међународнихобавеза.Директор фабрике"Вицториаоил" Никола Вујачић је истакао ће њена изградња допринетиекономији Србије, њеној енергетици, пољопривреди и заштити животне средине. Испредпартнера "Лурги" компаније из Немачке задовољство што је фабрикесаграђена за само годину дана изразио је главни пројектант Норберт Паушек.Свечаности су присуствовали многобројни званичници и гости. Своје задовољство изразили су и републички министар за пољопривреду СлободанМилосављевић и за екологију Саша Драгин. Милосављевић је рекао да ћепроизводња биодизела у Шиду допринети увозној зависности наше привреде ишансама да се што више производа извозе из Србије.  Оваквом инвестицијом стварају се услови завеће запошљавање. Стога ће Влада Србије морати да размотри могућности запремирање производње биообновљивих горива и да размотри акцизну политику уобласти енергената, односно да се направи разлика између форилних и био-горива. Министар Драгин је указао да су фабрике као што је"Вицториаоил" одговор на питање како помирити технолошки развитакдруштва и цивилизације уопште и потребе за очувањем здраве животне средине.       

fixed-img