Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, уторак, 26.03.2024

Професор емеритус Вукадин Леовац на пријему у Покрајинској влади

Читај ми

Читај ми
AA

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић приредио је данас у Покрајинској влади свечани пријем за професора емеритуса др Вукадина Леовца.

Професор Леовац је коаутор преко 190 научних радова од којих је већина објављена у међународним часописима. Добитник је бројних признања међу којима се издвајају Октобарска награда Града Новог Сада 2006. године, Прва награда Министарства науке и заштите животне средине Републике Србије 2004. године и награде Покрајинског секретаријата за науку и технолошки развој 2006. и 2010. године.

Члан је Српског хемијског друштва – Хемијског друштва Војводине, Управног одбора Српског хемијског друштва, Српског кристалографског друштва, Редакционог одбора часописа „Journal of the Serbian Chemical Society“ и Управног одбора Савеза друштава Војводине за борбу против рака.

Поводом Леовчевог 80. рођендана објављено је посебно издање поменутог часописа, што је финансијски подржао ресорни секретаријат.

Тим поводом секретар Милошевић је истакао да имамо снажне институције које су гарант наше будућности, али да оне почивају на снажним појединцима.

„Већина вас из Клуба емеритуса, у седмој, осмој или деветој деценији живота, представља праве драгуље нашег универзитета. То је клуб који фасцинира својим ентузијазмом и посвећеношћу, не само научној мисли, већ и неговању научног подмлатка. Захваљујући Вама и Вашим колегама, ми данас са поносом кажемо да имамо 20 одсто више истраживача него 2016. године, да су ти истраживачи објавили 65 одсто више радова у референтним часописима и да је научна продукција појединаца већа за 30 одсто – све то за само седам година. Општи напредак је завет генерације којој припадате. Ви сте се определили према напретку, не као политичком ставу, него као вредносној оријентацији друштва, а то је добра лекција за све нас да се радујемо сопственом и туђем стваралаштву ако то води прогресу“, рекао је ресорни секретар.

Професор Леовац захвалио је Покрајинском секретаријату за високо образовање и научноистраживачку делатност на свесрдној и константној подршци коју пружа установама високог образовања и науке у АП Војводини.

„Наравно, била ми је велика част и задовољство када је, у складу са праксом еминентних домаћих и светских научних часописа, 88. издање часописа ‘Journal of the Serbian Chemical Society’ било посвећено мени и мом раду, али је моја највећа сатисфакција то што сам иза себе оставио изузетне сараднике који ће и даље доприносити развоју научне изузетности“, рекао је проф. др Вукадин Леовац.

fixed-img