Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, четвртак, 06.09.2007

Саопштење потпредседника ИВВ др Тихомира Симића са НАТО конференције у Дубровнику

Читај ми

Читај ми
AA

Дубровник/Нови Сад, 6. септембар – На овогодишњој НАТОконференцији и научном семинару који се одржава на острву Шипан код Дубровника(Хрватска), под именом «Нато и Југоисточна Европа», уз учешће представникаНАТО, Европске уније и свих влада у региону, испред Аутономне ПокрајинеВојводине учествује др Тихомир Симић, потпредседник Извршног већа и националникоординатор у еуро-региону ДКМТ. Такође, скупу присуствује и велики бројнаучних радника, представника Универзитета и невладиних организација иполитичких експерата са југоистока Европе.
Тежишна питања која су разматрана у протекла два данатицала су се првенствено унапређења колективне безбедности на ЗападномБалкану, доследности у спровођењу одлука усвојених на НАТО самиту у Риги иразлога због којих Западни Балкан још увек представља потенцијално конфликтнипростор.
На пленарној седници, која је одржана другог дана заседања,потпредседник Извршног већа АП Војводине др Тихомир Симић обратио се учесницимаконференције на тему непоштовања принципа цивилног друштва и кршења законакао облика угрожавања система колективне безбедности на Западном Балкану. Уизлагању потпредседника Симића посебно су потенцирани примери злоупотребесистема државне управе, корупција, организовани криминал, шверц, трефикингљудима, са јасним назнакама да политичке елите земаља у региону сносе знатнуодговорност за још увек недовољну сарадњу у сузбијању свих манифестацијаугрожавања система колективне безбедности.
Поред наведеног, истакнути су напори Извршног већа АПВојводине на јачању међусобног поверења у процесу међурегионалне сарадње ирезултати у прекограничној сарадњи еуро-региона ДКМТ. Посебну пажњу учесникаконференције привукли су и евидентни проблеми у спровођењу реформи у Србији,али и примери политичког прогона, непоштовања људских права и слобода иконтроле медија. Заједнички је закључак да Република Србија не може очекиватиубрзавање унутрашњих реформи и приближавања стандардима усвојених од странеСавета Европе и Европске уније ако не обезбеди бољу сигурност и несметаноспровођење људских права и слобода својих грађана. Покушаји појединихАлбанаца, представника Универзитета са територије Косова и Метохије, даактуализују расправу о решавању статуса ове српске покрајине није наишао наодобравање учесника конференције, посебно предсавника из Италије и Црне Горе,при чему је јасно стављено до знања  дасе овај проблем мора решавати искључиво у директним преговорима уз помоћмеђународне заједнице. У завршници скупа очекује се низ закључака ииницијатива које треба да скрену пажњу владама земаља са југоистока Европекако и на који начин решавати унутрашње изазове и створити предуслове даЗападни Балкан постане европска зона мира

Кабинет потпредседника
Извршног већа АП Војводинедр Тихомира Симића Фоно извештај др Тихомира Симића можете преузети овде… 

fixed-img