Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, среда, 23.11.2022

Саопштење поводом вршњачког насиља у Основној школи „Соња Маринковић” у Суботици

Читај ми

Читај ми
AA

Поводом још једног немилог догађаја – чина вршњачког насиља, који се овог пута догодио у Основној школи „Соња Маринковић“ у Суботици, приликом чега је једно дете задобило тешке телесне повреде, изражавамо своју забринутост због све учесталијих случајева вршњачког насиља у образовно-васпитним установама.

Према информацијама које је Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице добио од поступајућег просветног инспектора градске управе Града Суботице, школа је предузела све потребне мере које су прописане Општим протоколом за заштиту деце од злостављања и занемаривања и Посебним протоколом за заштиту деце и ученика од насиља, злостављања и занемаривања у образовно-васпитним установама.

Поред тога, данас је одржан и састанак Актива директора основних и средњих школа у Суботици, на којем се анализирала ситуација у суботичким школама када је у питању вршњачко насиље. На састанку је закључено да је у наредном периоду неопходно чешће указивати на могуће узроке и последице вршњачког насиља – како деци, тако и родитељима. Такође, веома је важно што више упознати и родитеље са садржајима који се карактеришу као дигитално насиље, којима су многа деца изложена на друштвеним мрежама, а која су врло често узрок немилих догађаја.

На наведеном састанку, заменик начелника Полицијске управе у Суботици позвао је школе на интензивнију сарадњу од које користи могу имати сви – деца, родитељи, школа и институције. Поводом конкретног случаја који се догодио у Основној школи „Соња Маринковић”, заменик начелника је рекао да су све надлежне институције упознате са случајем, те да поступају у складу са својим надлежностима.

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице овим путем изражава жаљење због последица немилог догађаја и још једном апелује на све образовно-васпитне институције да се у свом поступању у целости придржавају одредаба протокола о превенцији насиља, те да подржавају превентивне мере ресорних органа у вези с превенцијом вршњачког насиља.

 

fixed-img