Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, уторак, 23.04.2024

Секретар Иванишевић отворио Сајам предузетника и привредних друштава у Техничкој школи „Павле Савић“

Читај ми

Читај ми
AA

Први сајам предузетника и привредних друштава одржан је данас у холу новосадске Техничке школе „Павле Савић“, уз подршку Покрајинског секретаријата за привреду и туризам.

Сајам је отворио ресорни секретар др Ненад Иванишевић, истакавши том приликом да ће Секретаријат наставити да подржава овај модел организовања сајмова запошљавања и предузетништва, који ће представити и на свом павиљону у оквиру предстојећег Међународноог пољопривредног сајма.

„Важно је и запослити се након средње школе, стицати праксу и видети чиме се баве људи у јавним и приватним предузећима. Са друге стране, и послодавци су схватили да морају да се боре за добре раднике. Важно је и то што је ова школа створила могућност ученицима да размишљају о предузетништву”, рекао је Иванишевић отварајући Сајам.

Он је поручио ученицима да је значајно да пронађу себе, било да желе да се запосле након средње школе, да упишу факултете или да раде и студирају.

Директорка Техничке школе „Павле Савић“ Мила Костић истиче да је ово први Сајам предузетништва у области запошљавања, који организује Техничка школа – уједно и прва средња школа која то реализује, са партнерском Машинском школом, са циљем пружања адекватне институцијалне помоћи ђацима на њиховом каријерном и професионалном путу, како би се припремили и упознали са тржиштем рада.

„Данас је овде осам предузећа и компанија, као и велик број матураната. Компаније ће се представити и понудити радна места за одређене образовне профиле са средњом и високом стручном спремом“, истакла је Костићева.

Такође, Национална служба за запошљавање представила је едукације које спроводи и пружила потребне информације везане за сам процес запошљавања, као и за самостално тражење посла преко њихове базе података.

Посебан фокус био је на ученицима који су добили средства у оквиру пројекта „Образовно и економско оснаживање маргинализованих група ученика“, који је намењен отпочињању сопственог посла.

Техничка школа у Новом Саду позната је по дугогодишњем активитету својих ученика, али и заједничком организовању различитих активности са наставним особљем, попут традиционалног новогодишњег хуманитарног базара, где учесници излажу рукотворине, сувенире, прехрамбене производе, лековито биље и амбалажу.

fixed-img