Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, среда, 21.02.2024

Секретар Иванишевић уручио сертификате о завршеној обуци за туристичке водиче

Читај ми

Читај ми
AA

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић уручио је данас полазницима прошлогодишњег циклуса обука сертификате о завршеној обуци за туристичке водиче, коју организују Национална асоцијација туристичких водича Србије и Центар за развој и едукацију туристичких водича „CenTour” при Департману за географију, туризам и хотелијерство Природно-математичког факултета у Новом Саду, уз подршку ресорног секретаријата.

Реч је о пројекту „Организација обуке туристичких водича у АП Војводини“, који се реализује у циљу унапређења вештина и техника вођења, по методологији Светског удружења туристичких водича (World Federation of Tourist Guide Association – WFTGA).

Иванишевић је истакао да су туристички водичи значајни за први доживљај дестинације и да Секретаријат пружа подршку образовању дефицитарних кадрова у туризму и угоститељству.

„Пројекат смо реализовали пре почетка туристичке сезоне, како бисмо је спремни дочекали. Наставићемо са овим едукацијама, као и онима у областима угоститељства, ИТ индустрије и вештачке интелигенције. Такмичимо се са светским дестинацијама и због тога је важно да радимо на образовању људи како бисмо имали што више едукованих стручњака у туризму на територији АП Војводине“, рекао је Иванишевић и подсетио на то да обуке држе најбољи туристички водичи у Србији, по угледу на светске.

Присутнима се обратила и Ивана Ћурувија, лиценцирани водећи тренер Светског удружења туристичких водича, која обуку и спроводи.

„Обука је намењена туристичким водичима који желе да унапреде технике вођења, али и онима који намеравају да почну да се баве тим послом”, истакла је Ћурувија и додала да ће њихове унапређене вештине обогатити туристичку понуду и услугу и на нивоу јединица локалних самоуправа.

Ово је прва обука након пандемије ковида, јединствена је у свету и свугде се примењује на исти начин. Кандидати су, поред теоријске, прошли и практичну обуку, како би на професионалан начин учествовали у растућој туристичкој привреди.

fixed-img