Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, среда, 25.05.2022

Спектакуларно изведена химна животне радости – „Кармина Бурана“

Читај ми

Читај ми
AA

“Навикли смо на спектакуларне наступе Ансамбла Српског народног позоришта, какав је вечерас пред нама, где наступају два симфонијска оркестра, два хора, дечији хор и признати солисти и зато они свакодневно померају стандарде када су у питању музички изазови, амбиција и све оно што представљају читавом свету“, рекла је вечерас, уочи премијерног извођења импозантног дела Карла Орфа „Кармина Бурана“ на платоу испред Српског народног позоришта, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић.

Јасно је да овакви догађаји, како истиче секретар Милошевић, много значе и јасно је зашто Република Србија, самим тим и Војводина, као и Град Нови Сад носи са поносом титулу Европске престонице културе.

„Ово је прилика да честитам у име оснивача Покрајинске владе и ресорног секретаријата на маестралном извођењу химне животне радости, коју су уметници припремили у нашем најстаријем националном театру и створили магију под ведрим небом са 400 извођача“,  нагласила је Милошевићева и додала да је част и привилегија бити део овог културног тима, који помера стандарде и границе високог уметничког квалитета на светској сцени.

Она је нагласила да је то и више него довољно да имају снажну подршку Покрајинске владе и ресорног секретаријата и да се у наредним пројектима настави  партнерска сарадња и пракса, која треба да буде још јача, још боља и још снажнија.

Четири стотине музичара, са сопранисткињом Маријом Јелић, тенором Александром Толимиром и баритоном Васом Стајкићем, овај својеврсни спектакл отпочели су песмом „Фортуна“ и тако су бројној публици пружили снажан уплив у оквире овог дела, чиме су подарили незаборавно вече под ведрим небом. Ова јединствена сценска кантата  изведена је под диригентском палицом маестра Александра Којића. Ансамбл Опере СНП-а и Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички” показали су се  у свом најбољем светлу.

„Кармина Бурана” Карла Орфа (1895-1982) од настанка 1937. године, најпопуларније је дело немачког композитора, за које је текст нашао у истоименој збирци из 13. века, а у којој су сабране песме школараца луталица, доконих студената и певача, сочни, пикантни стихови о љубави и природи, безбрижна химна животној радости. Она је део музичког триптиха под називом „Тријумф” (Trionfi) кога чине кантата „Кармина Бурана”, кантата „Катули Кармина” (Catulli Carmina) и кантата „Тријумф Афродите” (Trionfi di Afrodite).

„Кармина Бурана” биће изведена  и 28. маја  на Тргу републике у Београду у оквиру ЦЕБЕФ фестивала.

fixed-img