Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, петак, 25.11.2022

Суботица добила нову опрему за сакупљање и рециклажу отпада

Читај ми

Читај ми
AA

Покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Немања Ерцег потписао је данас у Суботици са градоначелником Стеваном Бакићем уговор о додели нове опреме за сакупљање и рециклажу комуналног отпада, коју је обезбедио ресорни покрајински секретаријат.

Суботица је добила 720 канти за комунални отпад запремине 120 литара и 20 нових контејнера запремине 1.100 литара, који су  уручени јавном комуналном предузећу у том граду.

Ресорни секретар Немања Ерцег рекао је да је Суботица прва локална самоуправа  у Покрајини која је добила нову опрему за сакупљање и рециклажу отпада, а да ће у наредном периоду опрему добити сви градови и општине у Војводини, како би се унапредило управљање отпадом и подигао квалитет живота становништва.

Ерцег је додао да је заштита животне средине приоритет, не само када је реч о поглављу 27 у преговорима са Европском унијом, него и када су у питању евидентне климатске промене, о чему сведочи сушна година за нама.

Он је нагласио да АП Војводина, као аграрно подручје, мора кроз различите аспекте заштите животне средине да смањи штетне утицаје који доводе до климатских промена, а међу њима је и неадекватно одлагање отпада.

„Неопходно је да се промени досадашња пракса домаћинстава да комунални отпад одлажу на неодговарајућим сметлиштима, где се дешавају честе паљевине, што узрокује загађење ваздуха“, навео је Ерцег.

Секретар је истакао да је Суботица пре месец дана добила интегрисану дозволу за  управљање комуналним отпадом.

„Наш задатак је да обезбедимо довољно опреме и за домаћинства и за привредне субјекте да овај регион буде потпуно покривен, и да сав отпад заврши на регионалној депонији, одакле ће се вадити рециклабилни материјал и отпад за добијање енергије, а онај мали део који није могуће искористити биће одлаган на депонију у Орому“, рекао је Ерцег. 

Градоначелник Стеван Бакић  захвалио је Покрајинској Влади и ресорном секретаријату што је Суботица прва добила ову опрему, и додао да ће она бити употребљена за увођење нових  корисника у организовани систем одношења отпада и допринеће увођењу комуналног  реда.

Бакић је нагласио да је регионална депонија у Суботици након употребне, а касније и водне  дозволе, 9. новембра  ове године добила и интегрисану дозволу од Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине.

„Реч је о врло значајној дозволи, на основу које ће у наредних десет година Град Суботица и  регионална депонија управљати комуналним отпадом и  неотровним индустријским отпадом и створиће се услови за склапање послова са трећим лицима“, рекао је Бакић.

Он је додао да се ове године 40 одсто комуналног отпада одвози на регионалну депонију, а да ће се од наредне године комплетни комунални отпад и неопасни индустријски отпад одвозити на регионалну депонију, чиме ће створити услови за санацију нехигијенске депоније Александровачка бара.

fixed-img