Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, четвртак, 11.08.2022

У Архиву Војводине отворена изложба посвећена страдању Срба у Срему 1942. године

Читај ми

Читај ми
AA

Председник Покрајинске владе Игор Мировић отворио је данас изложбу архивских докумената „Усташки злочини у Срему 1942. године – акција Виктора Томића“ поводом 80 година од страдања Срба у Срему.

„Изложба која је пред нама је сведочанство о једном страшном злочину, она је крик за пијететом према невиним жртвама једног обезљуђеног времена у којем се тај злочин догодио и апел да ни злочин ни његове жртве никада не смеју да буду заборављени“, изјавио је председник Покрајинске владе Игор Мировић.

Председник Мировић подсетио је на то да је у крвавој акцији Павелићевог злогласног џелата Виктора Томића у лето 1942. за само два месеца – што одлуком његовог Покретног преког суда, што без икакве формалне одлуке – у Срему убијено око 6.000 Срба, међу којима и један од наших највећих сликара Сава Шумановић.

Истовремено, из Срема је током Другог светског рата у логоре у Хрватској, посебно у злогласни Јасеновац, одведено и тамо страдало 11.000 Срба и 2.000 Јевреја.

„Зато ова изузетна изложба и јесте једно колико болно, толико и важно подсећање на једно страшно време и опомена да се злочини никада не смеју поновити“, изјавио је председник Мировић.

Према речима председника Мировића, поменути број страдалих није, нажалост, био и укупан број невиних жртава сатанске творевине каква је била такозвана Независна држава Хрватска у Срему током Другог светског рата. Размере злочина биле су вишеструко веће, па је посебна комисија, коју је Покрајинска влада формирала 2019. године, после двогодишњег систематичног и истрајног рада – именом и презименом дошла до података да је у Срему од 1941. до 1945. године страдало 40.000 људи—жртава рата, скоро 3.300 више него што је до рада Комисије навођено.

„Следећи овај пример и подсећајући и себе и друге да више немамо право на заборав, пописаћемо и све жртве фашистичког терора у Бачкој и Банату, где су џелати имали друга имена и друге униформе, али су жртве биле исте и припадале су махом српском народу“, изјавио је председник Мировић.

Подсећање на крвави пир у Срему у лето 1942. године, како је додао председник, и укупне размере усташких злочина у Другом светском рату, важно је и због деценијама присутне, а данас све снажније тенденције у Хрватској, да се они умање, релативизују, а понекад крајње цинично претворе и у тобожње милосрђе према Србима.

„Најбољи пример за то јесте ускраћивање могућности председнику наше земље Александру Вучићу да посети Јасеновац и ода пошту невиним страдалницима тог места патње“, истакао је председник Мировић.

Директор Архива Војводине Небојша Кузмановић изјавио је да се навршава 80 година од великог злочина који су починиле усташе у акцији Виктора Томића – трећег функционера у систему власти НДХ.

„Ова изложба, коју смо након 30 година поново поставили потврда је колики значај имају установе као што су архиви с обзиром на то да се покушава ревидирати историја. Само су оригинална архивска документа доказ и једини начин да спречимо ревизију историје и прикажемо истину и страдања српског народа”, изјавио је Кузмановић.

fixed-img