Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, недеља, 11.02.2024

У Новом Саду отворен пети „Сајам завичаја“

Читај ми

Читај ми
AA

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић и покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић присуствовали су данас у Конгресном центру „Мастер“ Новосадског сајма одржавању петог – јубиларног „Сајма завичаја“, који je отвориo потпредседник Владе Републике Србије и министар одбране Милош Вучевић.

Вучевић је казао да заједничка и идентитетска култура не могу да буду спутане административним границама.

„Да бисмо поштовали друге, природно је да прво поштујемо себе. Прво морате да волите своју кућу и породицу да бисте волели друге, а исто тако важи и за државу. Чувамо наш заједнички дух, културу не могу да нам забране, то је нешто што нас краси, а сигуран сам да стижу нове генерације са којима се нека нова зора буди“, рекао је Вучевић.

У свом обраћању министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић је истакао да Нови Сад овом манифестацијом још  једном потврђује да је Српска Атина и културни центар Србије.

„Данас се одржава пети ′Сајам завичаја′, који показује нераскидиво јединство српског простора и који окупља припаднике српског народа и баштини српску културу са свих подручја бивше Југославије, али и околине“, казао је Селаковић.

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић нагласио је да ове године овде нису присутна само завичајна удружења него и представници институција.

„Искористићемо овај сајам за међусобно повезивање представника институција из Србије и региона и као прилику да повежемо и привреднике, а све у циљу очувања наше традиције и културе“, казао је Софић. Он је додао да број излагача и посетилаца који је из године у годину све већи говори у прилог томе да окупљања која промовишу заједништво српског народа широм региона имају све јачи одјек.

Заменик градоначелника Игор Црнобарац истакао је да није случајно што је управо Нови Сад домаћин оваквог сабора.

„Наша Српска Атина постала је нови дом за многе који су остали без свог огњишта услед ратних дешавања, а ја сам сигуран да се сви они данас у Новом Саду осећају као свој на своме“, закључио је Црнобарац.

Поздравне речи на овој манифестацији, коју организује Фонд за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону, под покровитељством Покрајинске владе,  упутили су и директор Фонда Александар Ђедовић и директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон.

Манифестација „Сајам завичаја“ има циљ да ојача заједнички рад институција, организација, завичајних и сродних удружења из Србије и региона, али и да промовише привредни, културни и туристички потенцијал Срба широм света који одлучно чувају традицију од заборава.

fixed-img