Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, понедељак, 27.06.2022

Универзитет у Новом Саду обележио 62 године постојања

Читај ми

Читај ми
AA

Свечаност поводом Дана Универзитета у Новом Саду, којом је обележена 62. годишњица његовог оснивања, одржана је данас у амфитеатру Ректората.

Тим поводом присутнима се обратио проф. др Зоран Милошевић, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност који је истакао да је овај јубилеј прилика да се подсетимо броја студената, наставника, акредитованих студијских програма, али да су то само бројеви, а да је много важнији квалитет који има Универзитет у Новом Саду.

„Универзитет је моћан генератор промена у Србији, који у фокус свог интересовања поставља вредности које чине нашу садашњост, али и будућност. Из угла хуманистичке мисије, Универзитет је место где се, поред осталог, налазе најбројнији добровољни даваоци крви, шампиони у симулацији суђења, као и они који побеђују на ЕУРОБОТ-у у Француској. Дакле, ја бих рекао да имамо не само шампионе знања, него и шампионе људског квалитета“, казао је секретар Милошевић.

Према речима ректора Универзитета у Новом Саду проф. др Дејана Мадића данас ће пажња бити поклоњена факултетима, јер без њих нема ни Универзитета.

„Ја сам практично дежурни официр, који треба да обезбеди добру сарадњу са покрајинским и републичким органима, као и са међународном заједницом и мислим да смо успели у томе да нам факултети буду део светске и европске научне заједнице“, нагласио је ректор Мадић.

Присутне је поздравила и проф. др Маријана Дукић Мијатовић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја.

У оквиру свечаности промовисани су нови професори емеритуси Универзитета у Новом Саду, а додељене су и награде студентима за научне и стручне радове у школској 2021/2022. години.

Током актуелне школске године, Сенат Универзитета доделио је звање професора емеритуса проф. др Стевици Ђуровићу (Природно-математички факултет), проф. др Браниславу Боровцу (Факултет техничких наука) и проф. др Сави Дамјанову (Филозофски факултет). На свечаности су уручене и награде студентима за научне и стручне радове у школској 2020/2021. години. Сенат Универзитета је на основу предлога комисија за оцену радова донео одлуку да награди 52 студента са Филозофског факултета, Економског факултета у Суботици, Медицинског факултета, Грађевинског факултета у Суботици, Природно-математичког факултета, Техничког факултета „Михајло Пупин” у Зрењанину, Академије уметности, Факултета спорта и физичког васпитања и Технолошког факултета.

 

fixed-img