Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, петак, 02.11.2007

Управљање безбедношћу хране

Читај ми

Читај ми
AA

Према плану активности у оквиру имплементацијепрограма "Фонд за промоцију извоза пољопривредних производа-АПФ" у оквиру Програма привредног развоја Аутономне ПокрајинеВојводине, предвиђена је едукацијапредставника малих и средњих предузећа у области усаглашавања свог пословањаса захтевима стандарда који регулишу управљање безбедношћу хране. 
Са тим у вези Покрајински секретаријат запољопривреду,водопривреду и шумарство и Стручна служба за реализацију Програмапривредног развоја Аутономне Покрајине Војводине склопили су уговор саИнститутом за прехрамбене технологије – Нови Сад, за реализацију курсева подназивом "Управљање безбедношћу хране".
Дводневни курсеви за управљање безбедношћу хранеса струковним приступом  обухватају следећетехнолошке групе:    Курс 1: Управљање безбедношћу хране (НАССР) за произвођаче пекарских, финих пекарских и посластичарских производаКурс 2: Управљање безбедношћу хране (НАССР) за произвођаче хране за животиње;Курс 3: Управљање безбедношћу хране (НАССР) за произвођаче тестенине;Курс 4: Управљање безбедношћу хране (НАССР) за млинску индустрију;Курс 5: Управљање безбедношћу хране (НАССР) за кланице и прераду меса; 
У савременој производњи хране, посебно у светлуостварења предуслова за пласман производа на европско и светско тржиште, затимкао предуслов опстанка на листи испоручилаца за продајне ланце у земљи и као претпоставказа стицање поверења потрошача, управљање безбедношћу хране и систем којим произвођачихране гарантују здравствену безбедност својих производа, постаје императив и пренего што  постану законска обавеза.
Мониторингом који смо спровели на територији Војводинедошли смо до спознаје да је имплементација стандарда, који се односе на безбедностхране заживела пре свега захваљујући  томешто је држава дала подстицајна средства за процесе имплементације. Нажалост јошувек је велики проценат предузећа где постоје велике дилеме који су захтеви стандардаи шта се од њих  као произвођача очекује.
Од суштинског је значаја едуковати произвођаче( кроз курсеве) о значају и захтевима стандарда као и о бенефитима које стичу имлементацијоми сертификациом система који се односе на безбедност хране .    
Обзиром на врхунскукадровску структуру коју чине експерти за технолошке областии стандарде, Научни институт за прехрамбене технологијеу Новом Саду има могућности да компетентно и садржајно осмисли и реализује ове курсеве,уз потпуно неутралан приступ и давање објективних информација циљно одабранихи уско потребних свакој од група произвођача хране. Кроз формирање хомогених групапроизвођача хране, омогућила би се и размена информација, конкретизовање примераи могућих решења, као и представљање ресурса и испоручилаца потребних да се наоптималан начин предвиде и у погонима обаве сва техничка унапређења потребна зауспостављање ефикасног и ефективног система управљања безбедношћу хране.
Циљ курсева је упознавање призвођачао конкретним захтевима система који се односе на безбедност хране, кроз конкретнепримере за предметну технологију са посебним акцентом на сушинску имплентацију стандарда.
Након завршеног процеса едуковања  очекује се већа заинтересованост код произвођача  за суштинску имплементацију система који се односе набезбедност производа.

fixed-img