Према плану активности у оквиру имплементацијепрограма "Фонд за промоцију извоза пољопривредних производа-АПФ" у оквиру Програма привредног развоја Аутономне ПокрајинеВојводине, предвиђена је едукацијапредставника малих и средњих предузећа у области усаглашавања свог пословањаса захтевима стандарда који регулишу управљање безбедношћу хране.
Са тим у вези Покрајински секретаријат запољопривреду,водопривреду и шумарство и Стручна служба за реализацију Програмапривредног развоја Аутономне Покрајине Војводине склопили су уговор саИнститутом за прехрамбене технологије – Нови Сад, за реализацију курсева подназивом "Управљање безбедношћу хране".
Дводневни курсеви за управљање безбедношћу хранеса струковним приступом обухватају следећетехнолошке групе: Курс 1: Управљање безбедношћу хране (НАССР) за произвођаче пекарских, финих пекарских и посластичарских производаКурс 2: Управљање безбедношћу хране (НАССР) за произвођаче хране за животиње;Курс 3: Управљање безбедношћу хране (НАССР) за произвођаче тестенине;Курс 4: Управљање безбедношћу хране (НАССР) за млинску индустрију;Курс 5: Управљање безбедношћу хране (НАССР) за кланице и прераду меса;
У савременој производњи хране, посебно у светлуостварења предуслова за пласман производа на европско и светско тржиште, затимкао предуслов опстанка на листи испоручилаца за продајне ланце у земљи и као претпоставказа стицање поверења потрошача, управљање безбедношћу хране и систем којим произвођачихране гарантују здравствену безбедност својих производа, постаје императив и пренего што постану законска обавеза.
Мониторингом који смо спровели на територији Војводинедошли смо до спознаје да је имплементација стандарда, који се односе на безбедностхране заживела пре свега захваљујући томешто је држава дала подстицајна средства за процесе имплементације. Нажалост јошувек је велики проценат предузећа где постоје велике дилеме који су захтеви стандардаи шта се од њих као произвођача очекује.
Од суштинског је значаја едуковати произвођаче( кроз курсеве) о значају и захтевима стандарда као и о бенефитима које стичу имлементацијоми сертификациом система који се односе на безбедност хране .
Обзиром на врхунскукадровску структуру коју чине експерти за технолошке областии стандарде, Научни институт за прехрамбене технологијеу Новом Саду има могућности да компетентно и садржајно осмисли и реализује ове курсеве,уз потпуно неутралан приступ и давање објективних информација циљно одабранихи уско потребних свакој од група произвођача хране. Кроз формирање хомогених групапроизвођача хране, омогућила би се и размена информација, конкретизовање примераи могућих решења, као и представљање ресурса и испоручилаца потребних да се наоптималан начин предвиде и у погонима обаве сва техничка унапређења потребна зауспостављање ефикасног и ефективног система управљања безбедношћу хране.
Циљ курсева је упознавање призвођачао конкретним захтевима система који се односе на безбедност хране, кроз конкретнепримере за предметну технологију са посебним акцентом на сушинску имплентацију стандарда.
Након завршеног процеса едуковања очекује се већа заинтересованост код произвођача за суштинску имплементацију система који се односе набезбедност производа.
/ Нови Сад, петак, 02.11.2007