Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, петак, 05.07.2024

Завршени радови на реконструкцији зграде железничке станице у Новом Саду

Читај ми

Читај ми
AA

Председница Покрајинске владе Маја Гојковић  присуствовала је данас у Новом Саду отварању реконструисанe зграде железничке станице.

Реч је о објекту прилагођеном особама са инвалидитетом, укупне површине око 11. 000 квадратних метара.

Председница Гојковић је изразила задовољство што је железничка станица у Новом Саду завршена, и што ће од данас грађани Новог Сада и сви путници, који долазе и одлазе из нашег града, моћи да у овом савременом делу железничке станице на најмодернији, базбедан и најефикаснији начин обезбеде себи карту.

Она је додала да је новосадска железничка станица урађена по европским стандардима, чак и више од тога, о чему сведоче и реакције путника који долазе из Европе.

„Ова инвестиција је изузетно важнa за нас и један је од симбола града Новог Сада“, истакла је председница Гојковић, додајући да ће се реализацијом пројката изградње брзе пруге Беград – Нови Сада – Суботица на дневном нивоу повећати број путника на  више од 12 хиљада.

Председница Гојковић подсетила је и на то да је Железничка станица у Новом Саду изграђена 1964. године по пројекту архитекте Имреа Фаркаша.

„Овај објекат карактеристичан је за архитектуру Новог Сада, и једна је од најлепших станица у нашој земљи. Завршетком радова на модернизацији и реконструкцији деонице пруге Нови Сад – државна граница крајем године, добићемо и нове железничке станице са новим садржајем”, рекла је Маја Гојковић.

Како је још истакла председница Гојковић, на деоници од Новог Сада до Суботице имамо дванаест станичних објеката, од чега је пет проглашено за културно добро, те да ће Врбас, Руменка и Ловћенац добити нове модерене станичне зграде.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић истакао је да је железничка станица Нови Сад, која је реконструисана у две фазе од данас потпуно у функцији.

„Уз услове Завода за заштиту споменика сачуван је изглед станице какав је имала раније, по чему је и позната“, изјавио је министар Весић и додао да ће од средине октобра почети пробне вожње између Београда и Суботице, а да ће најкасније почетком децембра кренути редован саобраћај.

„Ово је веома важан пројекат за Нови Сад. Ово је само један у низу пројекта које држава финансира у нашем граду“, изјавио је градоначелник Новог Сада Милан Ђурић и захвалио ресорном министарству и Покрјанинској влади на подршци пројектима који се реализују на територији Новог Сада.

fixed-img